Senaste Sviber nyheter

Nyhetsarkivet

Nyheter

Planerat underhåll 24-27 februari

Under 24:e till 27:e februari kommer det att vara ett tillfälligt avbrott i tjänsten för montering av UPS (avbrottsfri kraftförsörjning) i noderna, enl följande:

24/2 Kvänum, Tråvad, Öttum, Skarstad
25/2 Stora Leverne, Helås, Arentorp, Arentorp, Jung skola
26/2 Vedum, Källerstorp, Västerbitterna, Södra Lundby
27/2 Önum, Larv, Faleberg

Avbrottet beräknas ta 10min per skåp och utförs mellan kl 07.30-16.00

Publicerad: söndag 22 februari 2015

Artikel till kedumsbladet nr.1 2015

I skrivande stund ligger fibernätet nere i stora delar av området. Felsökning har pågått hela eftermiddagen, och nu har man hittat ett fullständigt vandaliserat kopplingsskåp. Nu tar det hela kvällen att svetsa ihop alla fiber i det. Sådant här går ju knappast att gardera sig mot, det hade varit lika lätt att vandalisera en strategisk telepåle på kopparnätet. Många av oss hade förmodligen med tiden haft alla apparater kopplade till ett allt mer sviktande kopparnät istället, om vi inte satsat på ett helt överlägset fibernät, som bör avlasta övriga nät, såväl luftburna som markbundna.
Det är alltid med samma nöje man lätt avfärdar varje telefonförsäljare som vill pracka på en med sina fantastiska erbjudanden om mobila bredband, parabolpaket, teleabonemang mm. Vi har redan allt det där digitalt, för endast 289 kr i månaden i nästan fem år till, -via 100/100mgbit fiber. Det är ingen som kan slå det.
Vår kassör får en enda stor räkning från telia var tredje månad på hela tjänsteabonemanget, som sen ska delas upp på varje medlem som är påkopplad. Han avdelar varje gång en anställd på sitt kontor, en dag på att kontrollera och fakturera ut ca 270 medlemar, en del via meil och en del via pappersbrev. Nu har detta strulat en del pga. en krachad hårddisk. En del gamla och nya uppgifter har blandats. Vi arbetar hårt på att se över våra rutiner, som det brukar heta.

För övrigt så har vi nu grävt och blåst fram fiber till två nya medlemar vid Heljeved, som tillsammans med några andra medlemar kopplas upp till telias tjänster nu i februari. Ett par andra kopplas ur pga. brand resp. flytt. Nästa möjlighet att koppla i eller ur är i september. Vi har ytterligare ett par för frågningar på nyanslutning.

Nyanslutningar blir i regel dubbelt så dyra, då det har bestämts gemensamt med de andra föreningarna hur vi ska ta betalt.

Kent Andersson

Publicerad: söndag 22 februari 2015

Driftstörningar

Idag har det skett ett större fel i nätverket som har gjort att vi är utan bredband.

Tekniker håller på kontrollera felet. Vi ska uppdatera hemsidan när vi har fått en uppskattad tid för när det kommer att vara åtgärdat.

Uppdatering 19:30: Anledningen till avbrottet har nu hittats. Ett helt vandaliserat kopplingsskåp i Vedum. Beräknas nu vara igång igen kl 21:00 ikväll.

Publicerad: onsdag 11 februari 2015